юВече втори ден продължава протестът на земеделските производители край свищовското село Горна Студена, предаде кореспондент на "Фокус“. Днес техниката, която е паркирана край главния път Плевен – Русе, който за кратко бе блокиран вчера, е значително по-малко. Кооперациите, които се включват в стачните дейности са от четири области в Централна Северна България – Плевен, Русе, Велико Търново и Ловеч.

Недоволството на зърнопроизводителите е породено от безмитния внос на земеделска продукция от Украйна, който те искат да бъде прекратен. Второ им настояване, както стана ясно и от декларация, която отправиха към министър-председателя и земеделския министър, е за спиране или поне отлагане на Стратегическия план за развитие на сектора, одобрен от Европейската комисия. Документът, според хората от бранша, е на практика неприложим у нас, заради различните климатични условия. 

"Фокус“ припомня, че снощи Земеделското министерство излезе с отговор. Според него институцията винаги е работила и ще работи в защита на българските производители.

"В постоянен диалог сме с всички сектори и работим в посока заедно да преодоляваме предизвикателствата, които към момента са свързани с външноикономически фактори. По отношение на вноса на зърнени култури, България беше първата държава, която в рамките на Съвета на министрите по земеделие, в края на септември миналата година, поиска отваряне на кризисния резерв. В последните дни на януари еврокомисарят Януш Войчеховски обяви, че Европейската комисия обмисля отварянето на земеделския кризисен резерв. В момента сме в очакване на решението на Комисията. От тази ситуация са засегнати и други държави, с които сме предприели съвместни действия, това са: Полша, Унгария, Румъния и Чехия“, се казва още в позицията на аграрното министерство.

Стачните дейности на земеделците от Търновски регион са безсрочни и те заявяват, че ще продължат докато исканията им не бъдат изпълнени.