Водоснабдяването на Пловдивска и част от Хасковска област от каскада "Доспат - Въча" ще бъде обявено за обект от национално значение. Това съобщи регионалният министър арх. Иван Шишков след работната среща в областна администрация - Пловдив с участието на заместника му Николай Шушков, областните управители на Пловдив – Ангел Стоев, и на Хасково – Красимир Ангелов, кмета на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева и ръководствата на водните дружества в Пловдив и Хасково, предаде репортер на "Фокус".

"Темата за водоснабдяване от язовир "Въча" е от почти 40 години. За това време са свършени доста неща, но проблемите са много и досега е работено на парче. Взехме решение съвместно с МРРБ този проект да бъде обявен за национален и ще се направи работна група за подготовка на проекта.

Необходимостта е належаща, защото качеството на водата се влошава, става все по-близко до негодна за пиене, а съоръженията са на границите на своя живот. В Хасково водата е замърсена с уран, манган и нитрати. Трябва да се търси дългосрочно решение" - каза областният управител Ангел Стоев

Според проекта, водата от каскадата ще достига до град Пловдив и 40 населени места в областта, до разширяващите се индустриални зони и до част от Хасковска област. 

"Държавата трябва да застане чисто процедурно зад този проект, защото са ангажирани много министерства - на регионалното развитие, на околната среда и водите, на енергетиката. Прави го служебният кабинет, за да даде хоризонт за следващия редовен кабинет и за хората да има сигурност, че в обозримо бъдеще ще се случи" - подчерта министър Шишков.

В работната група ще участват представители на различните министерства. Тя ще направи заданието за проектиране, включващо идейните проекти, подробните устройствени планове и цялата документация. За предпроектното проучване ще се ползват всички досега направени анализи, като по този начин ще се съкратят сроковете и ще се направи точно и конкретно задание, допълни министърът.

Предвижда се направи анализ на качеството на водата, за да са спокойни хората, че е чиста. Плаващите къщи ще бъдат премахнати. 

В проекта не е включена подмяната на канализационната мрежа. 

Финансирането ще бъде възможно от държавата чрез ВиК холдинг, след промените в Закона за ВиК. 

Още за проекта гледайте в прикаченото видео.