Поставихме въпроса за премахването на паметника Альоша преди повече от година – на 24 февруари 2023 г., в деня на руската агресия срещу Украйна, припомнят от партия КОД в Пловдив.

"Консервативното обединение на десницата разглежда размаханото съветско оръжие над главите на пловдивчани и над паметника на Апостола на свободата - Васил Левски като недопустим символ на окупация, доминация над българската държавност и обида за свободолюбието на българите. В тези дни на пряка военна агресия на руските политици съществуването на този войнствен колос е израз на потъпкване на българския национален дух и унижение на гражданското достойнство на всеки пловдивчанин", пишеше в изпратеното тогава до кмета Здравко Димитров писмо.

"Демонтирането, частичното или пълното преместване на паметника Альоша е под охраната на държавата", се казваше в получения отговор от общината.

"Ситуацията с паметника на Съветската армия в София е същата, но там местната власт предприе стъпки да реши въпроса с преместването на монумента. В Пловдив никой не прави нищо и искрено се надяваме, че древният ни град няма да се окаже единственият с паметник на воин от една окупаторска армия, наложила у нас престъпния комунистически режим", коментира водачът на листата на КОД за 16 МИР Пепа Деведжиева.

Затова от КОД отново призовават да бъде решен въпросът с демонтирането на Альоша.