Държавният архив в Кюстендил се включва в отбелязването на празника "Кюстендилска пролет“, съобщи за "Фокус“ експертът Рилка Петрова. По този повод тя е подготвила дигитална изложба със снимки от честванията през 1967, 1968 и 1971 г.

През 1967 година девойката-символ на пролетта, е Фиданка Николова. Снимките показват как тя е носена на специална платформа през площада в Кюстендил. Впечатлителна е снимката, на която е запечатан гербът на града, изработен от цветя. В ръцете си девойката държи жезъл с ключ и ябълка. оказва девойка, легнала във вана с душ, носена от мъже, обути в налъми и облечени в халати, което олицетворява минералните извори в града и развитието на балнеологията. Може да се види къщичката на Баба Яга в лесопарк "Хисарлъка“ и как кюстендилци са посрещали пролетта на свещения хълм.

Евгения Бошнакова е "Кюстендилска пролет“ през 1968 година. Сценарият за празника пресъздава приказката за тримата братя и златната ябълка.

През 1971 година девойка "Кюстендилска пролет“ е станала Спаска Павлова. Шествието й до "Хисарлъка“ е станало с джип, придружен с мотори.

Изложбата показва с каква пищност са били организирани тържествата в миналото. През различните години сценариите са били различни, но винаги е присъствало историческото минало на града и плодородието на този край.

"В Протокол №7 от 28 март 1967 г. от заседание на Градски народен съвет – Кюстендил е отбелязано провеждането на местния празник.  "С Решение на Общинския съвет – Кюстендил №73 от 30.04.1992 г., от Протокол №10 21 март става официален празник на Община Кюстендил, известен сред населението като "Кюстендилска пролет“, каза Рилка Петрова.

Тя допълни, че изложбата е част от инициативите, посветени на 60-годишнината от създаването на Държавен архив – Кюстендил. Снимките са дарение от Михал Николов, който през 2016 година на Празника на българските архивисти е награден с грамота за "Читател на Държавен архив – Кюстендил за 2015 година“. 

Венцеслав ИЛЧЕВ