Визата за проектиране на къпалнята "Мария Луиза“ позволява единствено основен ремонт и модернизация, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство. Изцяло неверни са разпространяваните в публичното пространство твърдения, че изсичането на дървета от собственика на имота, е заради издадената виза, предават от пресцентъра на Столична Община.

С издадената виза за къпалня "Мария Луиза“ на 06.07.2022 г.  от главния архитект на Столична община е разрешено проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня.

Във визата са поставени следните задължителни условия:

-        да се спазят изискванията на устройствената зона - "Зона на градски паркове и градини" (Зп) съгласно т. 32 от Приложението към чл. 3, ал. 2 от ЗУЗСО;

-        визата и инвестиционният проект да се съгласуват  с Министерство на културата по реда на чл. 83 и чл. 84 от ЗКН,  тъй като Лятната къпалня "Мария Луиза“ попада в обхвата на охранителната зона на резервата "Борисова градина“;

-        визата да се съгласува с РИОСВ;

-        визата да се съгласува с проектанта на м. "Парк Борисова градина“.

 

До момента в Столична община не са постъпили документи, които да показват изпълнение, на което и да е задължителните условия от собственика на къпалнята. Със свое писмо НИНКН е върнал преписката с указания към възложителя за отстраняване на установени непълноти в документацията.