"Миналата сряда ми се обадиха от община Пловдив и ми казаха, че на 17 юни изтича договорът на "Хеброс бус" за обслужване на линията до/от София. Няма да подновят договора ми и ще дадат линията на друг превозвач. Не "Хеброс бус", а община Пловдив спря автобусите и създаде хаоса" - това коментира пред Plovdiv24.bg управителят на транспортната фирма Веселин Дошков.

Както съобщихме, от 18 юни 2024 г. "Хеброс бус" не обслужва линиите от Пловдив до София, Карлово, Старосел, Панагюрище, Розовец и Златосел. 

В онова телефонно обаждане от общината казали на Дошков, че му взимат само софийската линия, но му оставят останалите маршрути от областната транспортна схема. 

"Взехме решение да спрем всички линии, защото софийската беше най-печелившата и с приходите успявахме да покрием горе-долу загубите от другите. С това решение направо ни обезглавиха, взеха София и ни казаха: оправяйте се. Те създадоха хаоса чрез корупционни практики" - допълни той. 

Дошков е предупредил ОП "Организация и контрол на транспорта", че ако този хаос продължава, той ще затвори и трите автогари.  

Междувременно, областният управител Илия Зюмбилев заяви, че в областната комисия по транспорт не е обсъждан въпросът и не са постъпвали сигнали за липсващ транспорт. По думите му, рейсовете на другия превозвач се движат по одобрения от общината маршрут.

Зюмбилев смята, че транспортният проблем ще се реши след изграждането на държавна автогара от НКЖИ.