Велизар Цолакидис е работил в Община Пловдив без да има право да заема пост в публичната администрация. Справка на Plovdiv24.bg в Търговския регистър показва, че футболният фен има 50% дял в "Солваре" ООД, където съдружник му е бившият общински съветник от "Кауза България“ Едуард Сарафян.

Последният минава за един от най-близките на лидера на партията Георги Титюков. Футболният фен, който нашумя този месец, след като се оплака, че е бил обект на насилие от страна на Илиян Филипов, изненадващо се оказа общински служител.

Той е бил назначен в Община Пловдив през 2016 година, когато досега той всеки месец се е разписвал срещу възнаграждение, въпреки че не ходи на работното си място. Цолакидис работи като "работник поддръжка“ към звеното "Обществен ред и управление на кризи", като средствата за заплатата му се превеждат от Министерския съвет.

Неговата длъжностна характеристика е да следи дали са изправни пожарогасителите, както и да помага при поддръжката на материалната база. Наред с това през 2022 година той влиза в бизнеса със солари и фотоволтаици. Той създава компанията "Солваре" ООД заедно с Едуард Сарафян, като основният й предмет е пpoизвoдcтво и пpoдaжбa на eлeктроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Макар Цолакидис да е на минимална работна заплата той внася 5000 лева дружествен дял в капитала на дружеството. То има разрешение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала в село Маломирово, община Елхово от 2022 година.

Това значи, че през последните две години той не е имал право да работи в Община Пловдив. Според чл. 107 от Кодекса на труда лице не може да работи в публична администрация, ако е съдружник и управител на търговско дружество. От основаването на фирмата той имал 7 дни да впише обстоятелството и напусне работата си в Община Пловдив.

Според закона го грози глоба от 1000 до 3000 лева, а ако е вписвал неверни обстоятелства в декларациите си, то може да получи и затвор до 3 години според чл. 313 от Наказателния кодекс.

Сарафян е управител и съдружник във фирмата "Сън Енерджи Правище" ООД, където дял има Кристина Титюкова – съпругата на бившия зам.-кмет. Тя е и едноличен собственик и управител на компанията "Сън Енерджи" ЕООД, която от 2012 година има фотоволтаична централа в село Церетелево, община Съединение.