И тази година в старата столица ще бъде спазена традицията Възкресение Христово да бъде посрещнато на историческия хълм Царевец. Това съобщи за "Фокус" Нелина Църова, директор Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" в Община Велико Търново.

Точно в полунощ на 16 април /неделя/ пред Патриаршията музей "Възнесение Господне" на крепостта, когато настъпва Великден, със звън на всички камбани ще бъде изнесен благодатният огън. На върха на хълма ще бъде и Пасхалното богослужение - така, както е било по времето на Второто българско царство.

"Портите на Царевец отварят в 22:30 часа на 15 април /събота/. След настъпването на Възкресение и изнасянето на Благодатния огън ще се проведе и традиционното шествие с факли – от крепостта до катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица", където в 1:00 часа във великденската нощ ще бъде отслужена Възкресната Света литургия", допълва Църова.

Службата за Второ възкресение започва в 11:00 часа навръх Великден – в църквата "Възкресение Христово" до пътен възел "Качица". Както във великденската нощ пред Царевец, така и пред църквата "Възкресение Христово", всеки ще получи парче козунак и осветени яйца. Те са осигурени и приготвени от представители на местния бизнес. Яйца и козунаци ще бъдат дарени по традиция и на няколко социални услуги за възрастни и за деца.

Община Велико Търново подготвя и специална празничната програма на Великден – 16 април.

"В 11:00 часа в парк "Марно поле" ще посрещнем Великденския заек, като освен много добро настроение, той ще донесе на най-малките и много подаръци. Час по-късно, в 12:00 часа, започва Великденския концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра", който ще е пред Общината. За вечерта сме предвидили и още един празничен концерт - DEEP ZONE Project – ремикс на златните БГ хитове със съвременно звучене и парти на открито с DJ Диан Соло. Той започва в 19:00 часа, а тези, които дойдат да гледат ще получат 10-часов дигитален албум с авторска музика и ремикси на DJ Диан Соло", обяснява още Нелина Църова.

Програмата, по традиция, приключва с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина“ – в 21:00 часа пред крепостта Царевец.

Луиза ТРАНЧЕВА