"Аз не го отричам. Аз не го отричам като проблем". Това каза кметът на София Васил Терзиев на въпрос на "Фокус" и по повод признанията на майките от Овча Купел пред камерата ни, че бежанци бият децата им постоянно и допълни: 

"Това, което казах е, че е важно да не се политизират и да не се използват отделни инциденти за генерални твърдения. Имаме проблеми за решаване, затова откликнахме всички на тази среща и апелът е да се подходи отговорно от политическите партии и институции. Ние поне смятаме да го направим и да се погрижим за интереса на софиянци".

На уточнение на "Фокус", че родители твърдят, че инцидентите са продължаващо действие, кметът на София отговори така:

"Най-вероятно. Аз не мога да нося отговорност за това кога е бил открит центърът за бежанци в "Овча купел" и да нося отговорност за това защо няма камери. Мога да направя някои неща от днешния ден нататък. За момента няма дори група за координация между Общината и СДВР, която заедно да изготвя стратегията за сигурност", заяви Терзиев.

"Много се радвам за проведената среща и за няколкото несвързани случая свързани с битови свади. Но все пак се радвам, че успяхме да се съберем и да обсъдим въпроса със сигурността. В нашите планове стои по-тясна работа със СДВР, да видим кои са проблемните райони, заедно с районните кметове на София. Важна е стратегията, къде да сложим повече камери и трите различни екипа, които работят темата видеонаблюдение да бъдат обединени. Работим и по въпроса за увеличаване на парите за видеонаблюдение", увери кметът на Столична община. 

"Надявам се тези битови инциденти да доведат до трайни промени на начина, по който мислим за сигурността в града, което е в интерес на всички граждани. Апелирах проблемът да не се политизира. Има два вида граждани - такива, които спазват правилата, обществения ред, имат уважение към и такива, които не го правят. И нашата борба е с тези, които не го правят, за да могат всички други да живеят сигурно и комфортно", каза Васил Терзиев.