На 4 март от 19.30 часа в Сатиричния театър ще гостува Варненският драматичен театър с “Юн Габриел Боркман“ от Ибсен. С премиерните спектакли през януари норвежкият драматург се завърна на варненската сцена, от която е отсъствал в продължение на 80 години. Дългоочакваната среща с един от тримата театрални колоса (заедно с Шекспир и Чехов) допълнително интригува със заявената режисьорска концепция за прочит в гротесков ключ на пиеса с ярки трагедийни герои.

 

Режисьорът Пламен Марков, сценографката Мира Каланова и композиторът Калин Николов поднасят един органичен, брилянтно изведен, многопластов, динамичен и визуално атрактивен спектакъл, който приковава вниманието през цялото време. "Юн Габриел Боркман“, изграден в адекватна на съвремието версия, впечатлява на първо място с преплитането на театралното и филмовото внушение. Сценографията обособява първи, втори и дори трети план с фокус върху различните сюжетни линии, които се развиват едновременно на сцената, както едновременно тече животът за всички нас. Мозаечният характер с изненадващото "нахлуване“ на една сюжетна нишка в друга, постоянното присъствие в един или друг план на всички герои и бързата смяна на "кадрите“ създават усещането за филм, изненадват, държат сетивата будни, обогатяват възприятието и внасят нови смисли.

И ако, според известния театрален анализатор и познавач на Ибсен Ян Кот "Юн Габриел Боркман е най-голямата мъжка роля в театъра на Ибсен“, то точно така мащабно и същевременно детайлно я изпълнява Николай Урумов. Поливалентният актьор извежда от богатия си комедиен опит онази есенция, която му позволява да постигне фин гротесков нюанс в образа на фалиралия, но неотказал се от илюзиите си банкер Боркман. Публиката обича да се смее с Николай Урумов, прави го и тук, но по различен начин – с респект към Ибсен и към големия актьор, който накрая, когато краските трагично се сгъстяват, буквално разтърсва с драматизма на превъплъщението си.

Блестящ Михаил Мутафов като Фолдал - счетоводителя, който мечтае да бъде драматург и цял живот пише една пиеса. Биляна Стоева и Милена Кънева с върхови роли като сестрите Гунхил и Ела - различни и обвързани, студен и горещ полюс в живота на Боркман. Предизвикателна и много вярна е Христина Джурова ("Аскеер“ за подържаща роля в "Амадеус“) като госпожа Уилтън, убедителни дебюти поднасят Теодор Каракачанов като сина Ерхарт и Мелин Ердинч като Фрида. Тримата млади, освен всичко останало, изпълняват на живо музиката на Калин Николов, а тя, както винаги, се вписва като интегрална част в цялото. Екипът на "Юн Габриел Боркман“ знае какво търси и го намира.