И втората инстанция отхвърли искането за по-лека мярка за неотклонение на обвиняем в принадлежност към организирана престъпна група, съобщиха от съда. Предмет на въззивна проверка от Апелативен съд – Варна бе определение на Варненския окръжен съд, с което е потвърдено задържането под стража на Христо Н.

Според обвинението, той е участвал в противозаконното отглеждане на растения в оранжерии в наети под наем жилища. В хода на разследването бяха иззети големи количества марихуана и растения от вида на конопа, хашиш и значителни парични суми. Квартирите са имали специфично оборудване. Групата беше разкрита миналия ноември. Срещу членовете й бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, за отглеждане на растения от вида на конопа и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

С жалбата си защитата атакува извода, че задържането под стража е единствената целесъобразна мярка за неотклонение. Адвокатът на Христо Н. каза, че 33-годишният мъж съдейства на разследването, като е дал подробни обяснения. Полагал е труд и не се е издържал от престъпната деятелност.

Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че са повдигнати 4 обвинения за държане на наркотични вещества, част от тях – в условията на организирана престъпна група. При по-лека мярка има риск обвиняемият да извърши престъпление.

Варненският апелативен съд съобрази, че Христо Н. е задържан под стража по силата на определение на Варненския окръжен съд от 18 ноември. Към настоящия момент първоначалното обвинение не е изменяно и обхваща съвкупност от 4 деяния, които се наказват с лишаване от свобода. Положителното становище на първата инстанция за съществуването на обосновано подозрение за съпричастността към инкриминираните прояви се споделя изцяло от настоящия съдебен състав. То е подкрепено от веществените и гласни доказателства, от експертни справки на иззетите растения и от данни от експлоатирани специални разузнавателни средства. Всичко това разкрива активна престъпна деятелност на обвиняемия, продължила в относително дълъг период. Използвани са специални знания и техническо оборудване, при това като компонент от дейността на престъпно сдружение с мащабни прояви по отглеждане на растения от рода на конопа и разпространение на добитите от тях наркотични вещества. Срокът на задържането под стража не е снижил опасността от извършване на престъпление.

Апелативният съд прие отмени частта от определението на Окръжния съд, с която е определен едномесечен срок, в който ново искане за изменение на мярката за неотклонение е недопустимо. Въззивният съд потвърди съдебния акт на първата инстанция в частта, с която се оставя без уважение молбата на Христо Н. за изменение на мярката за неотклонение.

Настоящото определение не подлежи на обжалване.