Доброволци от Варна, помагащи на украински бежанци в неравностойно положение, получиха 12 хил. лв. глоба. Санкцията е наложена от Инспекцията по труда за административни нарушения при назначаването на 6-ма украинци, които да се грижат за хора с тежки увреждания. Доброволците са назначили на трудов договор бежанците, но не са спазили законовия срок, за да уведомят Инспекцията по труда.

В база "Железничар" месеци наред  са настанени украински бежанци, които са с тежки увреждания. За тях са се грижили  шестима медицински специалисти от Украйна, които са били назначени на трудов договор. Работодателите им обаче са санкционирани за административни нарушения.

"От началото на войната се опитваме да свършим това, което би трябвало да направи държавата. А именно да осигури медицинска грижа на хора със специфични потребности и тежки заболявания. Затова назначихме шестима украински  медицински специалисти, логопед и психолог, които да работят с хората, настанени в базата", разказа пред NOVA Ваня Добрева,председател на Асоциация "Хипофиза".

По думите ѝ тези хора са с трудови договори, които са регистрирани в Агенцията по труда. "Имаме и финансиране от Агенцията. Единственото, което не сме направили в срок е, че не сме подали уведомление по член 10, алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Това заявление дублира информацията, която вече сме  подали към НАП", подчерта Добрева.