Излет за празника на Провадия организира Туристическо дружество "Родни Балкани", клуб "Нови Хоризонти" - Варна. Той ще се проведе за 8-ма година, научи "Фокус". Маршрутът тръгва от жп спирка Добрина. В едноименното село любителите на природосъобразния начин на живот ще разгледат старинната църквата "Св. Теодор". След това ще минат през крепостта Овеч и ще слязат на панаира в Провадия.

Тръгването е в 9:15 часа на 8-ми април (събота, Лазаровден) с влак от Варна до жп спирка Добрина (първата спирка в Провадия). Пристигането ще е в 10:07 часа, откъдето ще започне разходката.

Връщането е през жп спирка Добрина (от панаира) с бърз влак в 16:46 за Варна (композицията пристига в морския град в 17:35). Друга възможност е пътническия влак в 18:22 за Варна, който пристига в 19:30 часа в морския град.

Разходката ще продължи около 5 часа (12 км) или към 15:00 часа всички ще бъдат на панаира в Провадия, обясняват организаторите.

Градът празнува на Цветница с голям панаир. Съборът там е датиран от 17 век - тогава търговци от Европа са се събирали в населеното място, за да продават стоките си. Алъш-веришът е бил съпътстван от песни, танци, мазни борби и др.

Провадия е селище с над 25-вековна история. Най-ранните открити следи от човешка дейност в района са датирани от 5 век пр. Хр., когато тези земи са били обитавани от траки. Материално наследство от тяхната култура са запазените около 30 скални гробници. Днес в градът живеят над 13 000 души.