Варна ще кандидатства за строеж на пристройки на две училища. Това решиха днес общинските съветници на извънредно заседание на местния парламент, предаде репортер на "Фокус".

Предвижда се допълнителни здания да бъдат построени за училищата "Добри Чинтулов“ и "Йордан Йовков“, като основната цел е да се осигури едносменен режим на обучение.

Общият размер на безвъзмездната помощ по процедурата, в рамките на който Община Варна може да подаде предложение за изпълнение на инвестиция (ПИИ) е до 13 332 000 лв. с ДДС, като не се изисква задължително съфинансиране. Максималната допустима стойност е до 6 600 000 лева с ДДС за нова сграда за едно училище.

Съфинансиране от страна на Общината не се изисква.

Новите сгради ще осигурят съвременна материална база за двете училища, която ще гарантира здравословните и качествени условия за обучение, както и ще им позволи да преминат на едносменен режим на обучение.

Парите са за проектиране, строителство и въвеждане на експлоатация, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане и др.

ОУ "Добри Чинтулов" се намира на ул. "Милосърдие" №12, а ОУ "Йордан Йовков" на ул. "Екатерина Симидчиева" №8.

От общинската администрация поясниха, че Варна е сред четирите най-големи общини в страната, за които са заделени близо 80 млн. лева по Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз за строителство на нови сгради на общински училища и детски градини. Това са общините София, Пловдив, Варна и Бургас. Столицата ще може да кандидатства за пристройки или построяване на нови сгради към съществуващи 8 детски градини, а останалите общини - за по 2 нови сгради (пристройки).

На въпрос на общински съветник от администрацията поясниха, че в ОУ "Йордан Йовков" ще се събори стария физкултурен салон и се изгражда нов и нови класни стаи.