Пореден първи път за Варна и България в историята на Световния хандбал. 

България е първата страна, която за втори път ще приеме турнира за мъже от Световната купа по хандбал, който ще се проведе от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта във Варна. През 2017 г. домакини бяха Габрово и Велико Търново.

Така за пореден път сме пионери в иновациите и организацията на хандбални състезания от най-висок ранг.

През миналата година първото състезание в Европа, на което се прилагат новите правила в хандбала беше Европейският шампионат за младежи до 20 години във Варна. През 2022 г. за пръв път и двата Европейски шампионата се проведоха в един град - Варна. Форматът с Европейски шампионати също стартира от българската Морска столица. По време на Европейското първенство по плажен хандбал през 2021 г. беше първото съвместно събитие на ЕХФ и гигантите в промотирането и създаването на съдържание Инфронт и DAZN. 

Под знака на първите пъти мина и посещението на трикратната победителка в Шампионската лига Аня Алтхаус във Варна през 2021 г. Именно в Морската ни столица звездата за пръв път в живота си присъства на първенство по плажен хандбал.

"Впечатлена съм от Варна. За пръв път съм тук, за пръв път съм на Черно море и е много приятно. Ще ви кажа и още нещо, което ми се случи тук за пръв път. За пръв път видях подводница, която излезе изненадващо от водата пред мен (б.а. точно до комплекса за плажен хандбал се провеждаха военни учения)“, каза тогава Алтхаус.

В момента националният ни отбор, воден от старши треньора Илиян Василев и треньорите Димитър Николов и Николай Георгиев провежда подготвителен лагер във Варна. Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

В надпреварата ще вземат участие 12 отбора. Европейските тимове са Андора, Азербайджан, Кипър, Великобритания, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), дебютантът Индия (Азия) и Нигерия (Африка).

В първата фаза на Световната купа отборите ще спорят в четири групи. България е в група "D“ с Азербайджан и Нигерия.

Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят в потока за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.