ВКС връща в Пловдив за ново разглеждане делото срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха. Решението още не е пристигнало в Апелативния съд, но се очаква това да стане всеки момент, съобщиха за Агенция "Фокус" от пресслужбата на Съдебната палата. Върховните магистрати дават указание друг състав на Апелативния съд да разгледа материалите.

През нощта на 2 март 2018 година Жоро Джевизов влязъл в гаража на д-р Димитров. Докторът чул странен шум и отишъл да провери какво се случва. Крадецът го замерил първо с нож, после с метална тръба, а лекарят го прострелял с пистолет, за който в последствие се установи че няма разрешително. Джевизов успял да избяга, но на сутринта е открит мъртъв. 

Д-р Иван Димитров беше обвинен в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Първата присъда от 2019 г. на Окръжния съд е оправдателна. През март 2022 г. Апелативният съд я отмени и постанови 2 г. и шест месеца условна присъда с изпитателен срок от 4 години. Адвокатите на лекаря и на родителите на Жоро Джевизов обжалваха във ВКС. 

Делото сега ще се разгледа от друг състав на Апелативния съд, за да се изчистят противоречията в мотивите, свързани с броя изстрели, произведени от подсъдимия Димитров.