Приключването на гнездовия период на защитените птици в резервата "Сребърна“ даде старт на изпълнението на основните дейности по проекта на РИОСВ-Русе, финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014 – 2020 г.". Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Русе.

Към настоящия момент започна строежът на западния канал с преливник. Съоръжението е проектирано в западната част на резервата, следвайки в по-голямата си част контура на прилежащия бряг на езерото. Каналът представлява продълбочаване на земната повърхност по предварително обследван профил. Към момента се работи по участъците от река Дунав до бъдещия преливник и участъка от водното огледало до преливника. Изграждат се и трите насочващи диги, предназначени да формират потока на водните маси при високи води на река Дунав. Дължината на бъдещото съоръжение е 2165 м, като ширината му при р. Дунав е 100 м, при преливника – 50 м. Дейността е важна, тъй като ще осигури подобрена връзка на влажната зона с река Дунав и ще доведе до увеличаване на проточността в езерото.

В момента се доизграждат 2 понтона в гнездилището на къдроглавия пеликан, от общо 5 предвидени по проекта, като три вече са изградени. Върху два от тях ще бъде монтирана по една дървена платформа тип-шейна. Новите понтони ще бъдат поставени във водните площи в съседство с гнездилището. По наблюдение на експертите през настоящата година птиците са използвали платформите, поставени в края на миналата година.

Изграждането на западен канал е една от основните дейности по проекта на РИОСВ-Русе "Управление на сукцесионните процеси и подобряване на качеството на местообитанията на защитени водолюбиви видове във влажната зона в ПР "Сребърна". Предвидено е в края на лятото да започнат и дейностите по отстраняване на тръстика и наноси, за чието изпълнение вече е избран изпълнител.