В рамките на месец иманяри "атакуват“ антична Рациария, разположена край видинското село Арчар, предаде репортер на "Фокус“.

На 19 април в полицията постъпил сигнал за нерегламентирани изкопни дейности в двор на частен имот в село Арчар, попадащ в зоната на античен град "Рациария“. При огледа на местопроизшествието разследващите установили глинени предмети и инструментите, ползвани за разкопките – три лопати и кирка. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура – Видин. 42-годишният собственик на имота е бил задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Разследването по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство по чл.277 а, ал.3 от Наказателния кодекс.

Само преди седмица в района на антична Рациария във Видинско стартираха спешни спасителни проучвания. Причината - при извършването на подготвителни дейности за рехабилитацията на пътя от село Арчар към за село Държаница са разкрити археологически ценности, в които са установени и иманярски действия. Това съобщи доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и научен ръководител на археологическото проучване на античния град, намиращ се в землището на видинското село Арчар. Също преди седмици на обекта бяха установените и незаконни разкопки в зоната на Рациария, за което съобщиха от полицията.

Ирена Данаилова