В района на антична Рациария във Видинско стартираха спешни спасителни проучвания, предаде репортер на "Фокус“.

Преди седмица при извършването на подготвителни дейности за рехабилитацията на пътя от село Арчар към за село Държаница са разкрити археологически ценности, в които са установени и иманярски действия. Това съобщи за "Фокус“ доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН и научен ръководител на археологическото проучване на античния град, намиращ се в землището на видинското село Арчар. Също преди седмица на обекта бяха установените и незаконни разкопки в зоната на Рациария, за което съобщиха от полицията.

Според Здравко Димитров всичко това е наложило спешно на мястото да се извършва археологическо наблюдение и да се организира спасително проучване. 

Той допълни, че по проект на Община Димово е започнала рехабилитацията на пътя от Ботево, Арчар до село Държаница. По време на почистването на пътя  са разкрити някои комплекси, където пък е установено след това и иманярски намеси.

На обект антична Рациария, допълни Димитров, вече се извършва археологическо наблюдение, което ръководи колегата Иво Цветков от Регионален исторически музей – Видин. През май месец, следвайки процедурата,  там, където има археологически обекти, ще преминем към спасителни проучвания. Тогава ще бъдат проучени и тези няколко съоръжения, където са установени сериозни нарушения. Димитров уточни, че тогава археолозите ще могат да отговорят на въпроса разкритите стари гробници, дали са ограбени още в Античността или е имало иманярско нашествие в ново време.

Археолозите към настоящия момента са категорични, че дори покрай една обикновена рехабилитация на малки междуселски пътища, антична Рациария е толкова богата на археологически структури, че е абсолютно задължително и необходимо да се извършват първо наблюдения и спасителни разкопки, и така ще се разкрият много обекти, които досега не са били известни.

Участъкът, в който са разкрити старите гробници, е на запад от разкритата преди година римска баня - терми, на които археолозите от НАИМ извършват  редовни разкопки. През това лято проучванията на античния град ще продължат, каза още доц. д-р Здравко Димитров и всеки момент се очаква да стане ясно размерът на финансирането на разкопките и кога ще стартират. Той смята, че поне четири месеца ще продължат редовните археологически проучвания тази година в Рациария. През септември  обектът ще бъде посетен от участниците в Седмата международна конференция, посветена на Дунавския Лимес на Римската империя, домакин на която ще бъде Видин. 

Доц. Здравко Димитров, сподели още, че по отношение на опазването и охраната на Рациария и разкритите край пътя нови археологически структури, е категоричен, че са взети необходимите мерки. Полицейския участък в Арчар охранява денонощно цялата зона на запад от античния град и се прави полицейски обход. Охраната и опазването на паметника от органите на МВР е факт. Той допълни, че  независимо от това проблемът с иманярските набези  над археологически обекти съществува не само в Рациария, а и на други места в България и той не е напълно решен в страната. Въпросът не е напълно решен, както в рамките на регламентираните и вече с определен статут и граници археологически обекти, така и на места, където се провежда някаква строителни дейност и се откриват инцидентно археологически паметници. Това налага постоянно и особено  внимание от страна на общинските власти, и най-вече на полицията, към иманярските набези, за ограничаване тяхната дейност, защото към момента иманярството е проблем, който съществува и не е ликвидиран в България.

Ирена Данаилова