Граждани и институции обсъждат проблема с Покровнишкия мост, предаде кореспондент на Агенция "Фокус"

Близо един час продължи срещата между гражданите и институциите, организирана от областни управител на област с административен център Благоевград Стоян Христов, на която бяха обсъдени въпроси относно изграждането на мост над река Струма на път III-1006 "Благоевград-Покровник-Падеш- Габрово-граница Северна Македония“ при км 1+945, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

На срещата, която се проведе в зала № 5 на Община Благоевград присъстваха областният управител Стоян Христов, инж. Венцислав Ангелов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“, директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев, представители на АПИ, на фирма Аресгаз, кметът на Община Благоевград Илко Стоянов и служители на общинска администрация, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и общински съветници, както и жители на селата Покровник, Мощанец, Падеш, Дебочица, Лешко и Габрово, които всеки ден се налага да обикалят с по 6-7 км. в едната посока, за да стигнат до Благоевград.

От думите на отговорните институции, имащи отношение по темата, стана ясно, че големият проблем, който бави строителните дейности за изграждането на новото мостово съоръжение е газопровода, който се намира под моста. Към момента се извършва обследване от проектанти, за да се намери най – удачния вариант за изместване на тръбата, така че да не се стига до спиране на газта за Благоевград. Въпросният газопровод е основен за областния център и захранва над 3000 абоната, включително училища, детски градини и др. социални заведения, които няма как да останат дълго време без захранване, особено в зимните месеци.

Областният управител Стоян Христов каза, че са били проведени поредица от работни срещи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството между представители на министерството, Агенция "Пътна инфраструктура“, избраната фирма – изпълнител на съоръжението и експерти. "На тези срещи бяха взети конкретни решения, относно предстоящото изграждане на моста“, обяви той.

Инж. Венцислав Ангелов обясни пред хората, че вече има избран изпълнител на инженеринга, проведена е процедура по строителен надзор към поръчката. По думите му от страна на държавата е осигурено 100 % финансиране за изграждането на новия мост, а същинските дейности ще започнат в началото на строителния сезон. На въпрос от страна на гражданите – кога като дата се очаква това да се случи, инж. Ангелов коментира, че началото на сезона зависи от метеорологичните условия.

Директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев пък подчерта, че институциите не са спрели да работят за разрешаване на проблема. Той призова за още малко търпение от страна на гражданите.

Те от своя страна заявиха, че търпението им се е изчерпало и добавиха, че остават в протестна готовност, някои от тях дори се заканиха, че ще обявят гражданско неподчинение. Недоволните жители на шестте благоевградски села поискаха от институциите конкретни дати за започване на дейностите по изграждането на нов мост, но такива не бяха посочени.

Припомняме, че по време на една от работните срещи в МРРБ, състояла се на 4 януари, строителите декларираха пълна готовност за започване на дейности по демонтиране на старото и опасно съоръжение, които предхождат строителството на новото.

Тогава, участниците в срещата се обединиха около идеята да бъде проектирано временно съоръжение над реката, по което да преминават тръбите с газ и вода, за да започне строежа на новия мост. При наличие на юридическа възможност съоръжението ще се изгради като стоманобетонов мост с ширина 3,5 м за автомобили до 3,5 тона. По този начин ще може да се ползва в бъдеще и като резервен вариант на основното съоръжение, например при евентуално затваряне.