В края на годината интернационалната балетна трупа на Държавна опера Варна води интензивен творчески живот, фокусиран върху високата балетна класика и различни празнични дестинации, съобщиха от ТМПЦ в морския град. След големия си успех миналата година в Мексико, Варненският балет отново е поканен там. Част от трупата, начело с репетитора Светлана Тоншева, вече е в Мексико, за да представи в различни градове на страната любимата на всички балетна приказка "Лешникотрошачката“, хореографска редакция на главния балетмайстор на Държавна опера Варна Сергей Бобров.

Друга част от балетната трупа, начело със Сергей Бобров, заминава на традиционния по Коледа и Нова година гастрол в Обединеното кралство. В продължение на 3 месеца, от 15 декември до 15 март, в програмата на различни театри, ще се играят постановките на Сергей Бобров "Лебедово езеро“, "Жизел“, "Копелия“ и "Лешникотрошачката“. В XXIII Коледeн музикален фестивал на Държавна опера Варна, след "Копелия“, "Жизел“ и "Лешникотрошачката“, варненската публика ще види и "Лебедово езеро“ на 1 декември, 19.00, Основна сцена.

Преди това, на 26 ноември, 11.00, Основна сцена, предстои балетно матине на нова "Лешникотрошачката“, този път в хореографската редакция на Йордан Кръстев. Освен "Лешникотрошачката“ се репетира и "Лебедово езеро“, хореографска вердия също на Йордан Кръстев. Двете заглавия ще отведат екипа на дълго турне в Южна Корея.

Ето какво споделя Йордан Кръстев за работата си над "Лешникотрошачката“: "Хореографията на Мариус Петипа и Юрий Григорович е в основата на нашия спектакъл. Запазил съм изцяло тяхната съвършена хореография в па де дьотата на солистите и дуета във финала на първо действие, но във всичко останало внасям нова хореография, издържана в стила на класическата балетна традиция. Впечатлен съм от нивото на балетните артисти на Варненската опера, както и от останалите танцьори, набрани за турнето в Корея след национален кастинг. Чудесни са декорите и костюмите на “Лешникотрошачката“, създадени за нас от художничката Вероника Илиева. Въобще, приятно ми е работя за Варненската опера, на чиято сцена преди години самият аз съм танцувал в продължение на няколко сезона. Специално искам да благодаря на директора на ТМПЦ Даниела Димова за чудесните условия за репетиции, които са ни предоставени в МОЛ "Двете кули“.

Варна е балетен град, който винаги е почитал класическата балетна традиция. Казвам го, защото днес по света малко театри запазват класиката, демонстрирайки предпочитанията си към модерната хореография. Нямам нищо против модерните стилове, те безспорно имат своето място в съвременната танцова култура. Но като хореограф и репетитор непрекъснато установявам, че младите балетни артисти жадуват да танцуват класика, а и публиката никога не е преставала да харесва и да търси класическата хореография. За мен класическата балетна традиция, която великите майстори на хореографията са ни завещали, винаги ще бъде на пиедестал.