Откриха процедурата за 2022-а за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища – България“, стана ясно след проведени разговори между екипите на Областна администрация – Русе и Министерството на културата. "Българската култура и бит са уникални. Длъжни сме да направим всичко по силите за тяхното съхраняване и предаване на следващите поколения. Малко народи могат да се похвалят с толкова пъстра етнография и богата култура – те са повод за национална гордост и представят страната ни по един уникален начин пред света“, коментира областният управител Анатоли Станев.

Поддържането на системата цели съхраняване на важни за България и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и отделни лица, тяхното предаване на следващите поколения чрез неформално и формално образование, както и да осигури тяхната видимост чрез публично признание на национално и международно равнище.

Процедурата се състои от два етапа – областен и национален. Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи, както и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.

Областният етап ще се приключи до края на месец септември, като за целта е необходимо до 31 август да бъдат подадени кандидатурите за участие на e-mail: governor@ruse.egov.bg. Постъпилите предложения ще бъдат оценявани от експертни комисии със специалисти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на Регионалния исторически музей, краеведи и други експерти в сферата на нематериалното културно наследство. Протоколите от работата на Областната комисия и пълните досиета на селектираните за националното ниво кандидатури ще бъдат подадени в Министерството на културата до 30 септември. Избраните на областно ниво "живи човешки съкровища“ ще бъдат представени на официалната интернет страница на Министерството на културата и в сайта на Областната администрация.

През октомври национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на избраните нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Интересно е, че през настоящата 2022-а в Националната представителна листа се въвеждат две нови листи – Национална листа на нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешни мерки за опазване (Спешна листа) и Национален регистър на програми, проекти и дейности, които най-добре отразяват принципите и целите на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство (Регистър на добрите практики).