На 17 ноември отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Традиционно призивът е поне за един ден в третия четвъртък на ноември пушачите да си дадат шанса да преборят зависимостта си от цигарите. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян.

Тютюнопушенето има изключително неблагоприятни последици за здравето – то е доказан или вероятен причинител за около 25 болести: ракови заболявания, диабет, болести на сърдечносъдовата и дихателната системи и други. Тютюневият дим съдържа над 7000 химични вещества, 250 от тях са токсични и дразнещи дробовете, а 69 са канцерогенни. Без подходяща подкрепа спирането на цигарите може да бъде сериозно предизвикателство – заради биохимичната зависимост, породена от никотина, но и заради поведенческите и емоционалните връзки с пушенето. Шансът за успех се увеличава двойно, ако хората получат подкрепа от специалист и ползват никотин-заместващи медикаменти, в сравнение с опитите да се справят сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян работи Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след предварително записване на тел. 0301/ 58 930.

С участието на експерти на РЗИ от октомври протича здравно-информационната кампания "Тялото ти не е кошче за боклук – заслужаваш повече“ сред гимназистите на община Смолян. В съвместната инициатива на здравната инспекция, Община Смолян и Районно управление на МВР бяха обхванати над 450 ученици в дискусия за въздействието на новите никотинови продукти (тютюневи стикове, електронни наргилета и т. нар. никотинови пакетчета) и рисковете от тяхната употреба. Темата беше представена и пред родители на деветокласници от ППМГ "Васил Левски“ – Смолян по покана на ръководството на училището.

Световната здравна организация отдавна алармира относно тактиките на тютюневата индустрия за привличане на младите хора към употреба на изделия, съдържащи тютюн или само никотин. Една от най-находчивите стратегии е пускането на пазара на бездимни продукти като електронните цигари и наргилета ("вейп“) и нагреваемите тютюневи стикове. Те са рекламират като "социално приемливи“, "с намалена вреда“ и "по-безопасна алтернатива“ на традиционните цигари. Тези продукти имат редица атрактивни характеристики – предлагат се с десетки видове сладки аромати, харесвани от децата и тинейджърите, консумират се в устройства с елегантен дизайн и са лесни за носене и прикриване, оформени например като флашка или кутийка за бонбони. Всичко това влияе младите хора да подценяват здравните рискове и да ползват съответните продукти, които всъщност подобно на тютюна са доказано вредни за здравето и предизвикват зависимост.

Към тези изделия в последните месеци се добави и модата за употреба сред учениците на т.нар. никотинови пакетчета. Те се продават още като никопакетчета, никоторбички, никопаучове. Това са малки торбички от микрофибърна тъкан, които съдържат никотин под формата на никотинови соли и някои други съставки – растителни фибри, вода, овкусители, ароматизатори, подсладители и други. Този вид бездимен продукт се поставя в устата, без да се пуши, поглъща, дъвче или смуче, като никотинът се абсорбира от устната лигавица. Никотиновите пакетчета се предлагат с различно съдържание на веществото, като се достига и до много високи концентрации – до 20 милиграма съдържание на никотин в едно пакетче.

Производителите ги представят на пазара като по-безопасна алтернатива на пушенето и дори ги рекламират като съвместими със здравословния и активен начин на живот, и като проява на грижа за тялото и добрия външен вид. Засега е известно, че консумацията на този продукт, особено от деца и младежи, които нямат опит с никотина, може да доведе до хълцане, разстроен стомах, болки и възпаления в устната кухина, до усещане за силно замайване и прилошаване. Нужни са допълнителни изследвания, за да се оцени степента на негативно въздействие на никотиновите пакетчета върху здравето. Достатъчно е обаче да се вземе предвид съдържанието на психоактивното вещество никотин, чиято употреба в млада възраст може да има дълготрайни вредни ефекти върху развитието на мозъка и предизвиква зависимост. Затова е необходимо младите хора изрично да се съветват да не започват употребата на никотинови торбички.