На тържествена церемония във Военното окръжие в Смолян наградиха участниците в областния кръг на националния ученически конкурс "Наследник съм на…“, посветена на 110 г. от Балканските войни, предаде репортер на "Фокус“. На събитието присъстваха началникът на Военното окръжие, подполк. Анастас Велков, Никола Запрянов – началник на Регионално управление на образованието в Смолян, Златка Петрова – председател на областния съюз на ветераните от войните, които застанаха зад каузата да се популяризира уникалния акт на героите и той да се предава на поколенията като модел за подражание.

Подполк. Велков посочи, че конкурсът се провежда по повод 110 години от Балканските войни и има за цел да допринесе за изграждането на високо патриотично съзнание на подрастващото поколение с чувство на отговорност към обществото и уважение към предците взели участие във войните. Инициатор на конкурса е Министерство на отбраната съвместно с Министерство на образованието и науката и Съюза на ветераните от войните на България.

"В конкурса необикновеният героизъм на обикновени хора оживява в творбите на шест ученика от четири училища в област Смолян – всеки със своя разказ, в който главни герои са участниците в Балканските войни 1912-1913 г. Потапяйки се в годините на Балканските войни, младите творци се вдъхновяват от непреходни човешки ценности, обезсмъртяват загиналите, но най-вече възкресяват своите предци, онези познати и непознати герои, които са жертвали живота си за националното обединение“, посочи подполк. Велков. Всички творби са изключително интересни, творчески и креативни и всяка една е уникална сама по себе си, защото са вложени много труд и любов, допълни той.  

Никола Запрянов изрази радостта си от факта, че е имало ученици, които са се отзовали на темата, която не е била лесна, защото касае събирането на материали и връзка с преки участници в събитията от тези войни. "Благодаря на учениците и учителите за нелекия труд и нека занапред да продължават по същия начин, защото само чрез такива инициативи свързани с България и с нейната история, ние може да възпитаваме едно патриотично виждане у самите подрастващи ученици за бъдещето на нашата родина. Това е голям залог, за да може в бъдеще ние да продължаваме в същия дух да бъдем с едни добри постижения в тази посока“, уточни Запрянов.

Вълнуващите истории на учениците-участници в конкурса са оценени от комисия, с председател майор Владимир Котузов. Той обяви и имената на наградените участници, а те са:

В първа група от 5 до 7 клас на право място няма класиран проект, на второ място Гергана Караджова от ППМГ "Васил Левски“ – Смолян, трето място Сара Пехливанова от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Рудозем.

Във втора група от 8 до 11 клас, на първо място са проектите на Дарина Гергьовска от ЕГ "Иван Вазов“ – Смолян и Анастасия Георгиева от ППМГ "Васил Левски“ - Смолян, трето място Крум Кирилов – СУ "Св. св. Кирил и Методий“ - Рудозем и на четвърто място проекта на Георги Калфов от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ - Смолян.

Участниците получиха грамоти от зам.-министъра на отбраната, книги "За честта и славата на България“ и парични награди. Творбите на победителите от областния кръг на конкурса са изпратени за участие в националния етап в София.