В Смолян се провежда традиционния Фестивал на езиците, който е част от инициативите, посветени на патронния празник на Езикова гимназия "Иван Вазов“ в града.

Пред "Фокус“ директорът на училището, Надежда Горанова заяви, че всяка година през май се провеждат Вазовите дни, а Фестивалът на езиците е най-емблематичната изява на гимназията, която тази година празнува 40 години от основаването си. "Всяка една паралелка, в зависимост от това какъв език изучава, прави театрална постановка на английски, немски или испански в рамките на 10-15 минути. Обикновено има тема на фестивала, като децата се съобразяват с нея, но проявяват и творчество, креативност и всички качества, които имат. Правейки тези постановки в театъра, всяка година и тази включително, абсолютно всички паралелки участват във фестивала. Той е на състезателен принцип. Ще има първо, второ, трето място. Има индивидуални награди, за артистичност, за специален талант и владеене на език. Всяка паралелка се оценява от  компетентно жури“, обясни Горанова.

По думите й, това са няколко часа, в които се наслаждават на творчеството на учениците от гимназията. По време на Фестивала на езиците всеки може да се порадва и на това как те са научили езика, колко са артистични, защото всяко едно дете от училището участва по някакъв начин в инициативата.

Сред останалите инициативи на езиковата гимназия в Смолян по случай патронния им празник и 40-годишния юбилей са Ден на самоуправлението, Вечер в училище и голям финален концерт на 5 юни, каза още директорът на училището.