До 20 октомври трябва да бъде свикана и проведена извънредна сесия на Общинския съвет. Това потвърди за "Фокус" председателят Александър Държиков. Съветниците трябва да изберат изпълняващите длъжността районни кметове, докато трае кампанията за местните избори до клетвата на новоизбраните. В случая става въпрос за пет от шестте района - без "Южен", където Костадин Язов досега не е направил заявки, че ще участва в изборите.

Така в 7-дневен срок преди изтичането на мандата на 27 октомври съветниците трябва да се съберат окончателно.

Според чл. 42, ал. 8, кметовете, които влизат в кампания, след регистрация трябва да излязат в отпуск и да назначат някой заместник-кмет, който да замества и изпълнява функциите на кмет. ОбС може да избере и друг заместник-кмет, който не е посочен от титуляра в заповедта за заместване.

"Ще изчакаме до утре, когато изтича срокът за регистрация", заяви Александър Държиков.

Изчаква се да се реши казусът с кмета на район "Северен" Стоян Алексиев, който уволни двама от тримата заместници и делегира права на домакина. Третият заместник - Илиян Козарев е в болнични.

Трябва да се види дали няма да му делегират права. При хипотеза, че той уволни и него, то Общинският съвет, ще реши който кой от заместниците да изпълнява длъжността кмет на район "Северен".

"Надявам се той да се вразуми и да си издаде заповед, в противен случай настоящата, с която той делегира права на кмет на домакина, ще бъде разгледана в РИК, където ще падне", заключи Държиков.