Трима енолози се съревновават за приза "Енолог на годината“, организиран от Съюза на енолозите в България. За първи път престижните отличия ще бъдат обявени на тържествена церемония в Пловдив в рамките на "Винария 2024“.

Сред номинираните за Енолог на 2023 година е инж. Светла Рошлева, която завършва Университета по хранителни технологии /тогава ВИХВП/ преди 26 години. Стартира своята кариера във "Винекс Славянци“, където придобива своя професионален опит и любов към създаването на вина. През 2010 година е енолог във ВИ "Розова долина“ в Карлово, а от 2014-та името й се свързва с Винарна "Зеланос“. Работила е като мениджър "Продажби“ на енологични продукти. Светла Рошлева оприличава своята същност с Пино Гри и казва, че би споделила чаша шампанско с харизматичния Киану Рийвс.

Втората номинация е за Елизабет Портева. Тя е представител на новото поколение винари и е едно от разпознаваемите лица на българското вино. Завършила е "Технология на виното“ в УХТ и специализира в България и Нова Зеландия. Елизабет Портева е четвърто поколение винар и от 2013 година е енолог във Винарна "Бендида“, създадена от нейния прадядо в пловдивското село Брестовица. "Философията ми е да работя с български местни сортове – предимно Рубин и Мавруд, характерни за региона на Пловдив, по възможно най-щадящ метод, без добавки и филтриране“, споделя Елизабет Портева. Тя се вдъхновява, когато експериментира. От 2015 г. сътворява вина с минимална интервенция, натурални вина. Те са част от авторската й микро серия "by Elizabet“. Консултира изби и обучава винари в желанието си да бъде в помощ на българското винарство.

Третата номинация е за инж. Димитър Димитров. От 26 години се занимава с вино, след като завършва УХТ и приема професията си за призвание. "Не съм съжалявал никога за избора си. И двамата ми дядовци са били винари, отглеждали са лозя в Северна България. Вече 30 години съм в Пловдив, като започнах работа като технолог в "Нов живот“ в Брестовица, а по-късно професионалният ми път бе свързан 18 години с "Винпром Асеновград“. От 2018 г. работя за френската компания Marie Brizard“, сподели инж. Димитров. За него тайната да се прави хубаво вино е любов. "Любовта вдъхва живот. Майсторлъкът си е майсторлък. Ако нямаш желанието да вдъхнеш живот на виното, колкото и майстор да си, няма да се получи“, коментира Димитър Димитров. Той е на мнение, че хубаво вино може да се направи от всякакви сортове. Приветства любителите, които с желание създават вина и продължават традициите на предците си. "В селата използват директни сортове и правят домашно вино. От такова грозде и моите дядовци правиха вино. У нас преди години бяха популярни Алиготе, Юни блан, Ркацители, Памид – сортове с големи добиви, от които са създавали ентри левъл вина. Впоследствие част от тях преминават за производство на конячни вина, но последните години се налагат модерни тенденции“, каза Димитров. Той е не само добре познато име в бранша, но е и от знаковите лица, които развиват и популяризират асеновградския Мавруд през последните 20 години.

За 8-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи награда "Млад енолог“ на обещаващ технолог. Победителят в конкурса "Енолог на годината“ ще стане известен на 21 февруари 2024 г. от 17 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.