От 13 до 19 февруари в Стара Загора се проведоха множество инициативи по повод Националната антиСПИН кампания, посветена на Деня на влюбените – 14 февруари, предаде репортер на "Фокус". Организатори на събитията са РЗИ – Стара Загора, съвместно с Асоциация на студентите медици в България и Българската асоциация по семейно планиране и с подкрепата на Тракийски университет, БМЧК – Стара Загора, НПО "Свят без граници“ и ръководството на Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван П. Павлов“ – Стара Загора.

Кампанията постигна много добри резултати, като в мобилния и стационарния кабинет на РЗИ – Стара Загора бяха изследвани и консултирани общо 116 души. От Медицински факултет на Тракийски университет, съвместно с Кабинет по семейно планиране и сексуално здраве и БМЧК, са изследвани 18 студенти. От Тракийски университет, съвместно с Асоциация на студентите медици в България и Българската асоциация по семейно планиране и с подкрепата на Тракийски университет, са изследвани 41 студенти и преподаватели.

В парк "5 октомври", съвместно с БМЧК – Стара Загора и НПО "Свят без граници“, са изследвани 15 души. Едновременно с консултациите и изследванията се проведоха здравно-образователни демонстрации с алкоочила от обучени експерти от РЗИ – Стара Загора.

В здравния кабинет на Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Иван П. Павлов“, със съдействието на ръководството на гимназията, са изследвани 28 души от персонала и ученици.

В Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС 10) при РЗИ – Стара Загора се предоставиха услуги за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б и С на 14 души.

Проведени са обучения с ученици на тема "Рисково сексуално поведение и вреда от употреба на алкохол“ в ПГМТТ "Н. Й. Вапцаров“ и в ПГСАГ "Лубор Байер“ в Стара Загора.

КАБКИС 10 при РЗИ – Стара Загора продължава да предлага безплатни консултации и изследвания за ХИВ и полово-предавани инфекции със следното работно време: понеделник, сряда и петък от 8:00 до 12:30 часа, вторник и четвъртък от 13:30 до 17:00 часа.