Сдружение "Партньори“ и школата "Новите майстори“ работят по проект "Изкуство без въглероден отпечатък“, финансиран от Национален фонд Култура по програма "Социално ангажирани изкуства. Това съобщи за "Фокус“ Евгени Серафимов, ръководител на школата. Концепцията на проекта е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето на климата като цяло и намаляването на питейната вода в глобален мащаб.

В основата на проекта стои изграждането на ледена скулптура с формата на кръст край воден басейн до град Кюстендил. Предвижда се ледени късове да се подредят в предварително изработена метална конструкция с размери 1500х2500мм Изграждането на ледената скулптура ще се осъществи от младежите от школата по рисуване "Новите майстори“.

"За първи път в Кюстендил, а и един от първите пъти в България ще се прави изкуство, което е Ленд арт. Това е изкуство, което се прави в природата, от природата и само с природни материали, без да оставя въглероден отпечатък в природата. Това е проект, който винаги докосва и красотата. Аз се надявам, че до Йордановден ще се появи лед в кюстендилско, защото в основата на проекта е една голяма ледена скулптура, във формата на кръст. Тя ще бъде изградена от участниците в школата до някой водоем“, разказа Евгени Серафимов.

По думите му кръстът ще поеме цялата светлина на януари, който ще блесни с истинската природна светлина на ледените форми. "Ние ще следим как този кръст се променя с времето, как се разтапя и как се връща там, от където е направен. Това е една сериозна препратка между Възкресението като основа на християнската религия и кръговрата на живота“, допълни Серафимов.

Предвижда се заснемане на видео материал, проследяващ изграждането и "изчезването“ на въпросното произведение на изкуството, както и фотографска изложба, на която ще се представят различните етапи, през които преминава скулптурата във времето.

Венцеслав ИЛЧЕВ