На 26 юни от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе ще бъде представена новата книга на Хачик Лебикян – "Последният възрожденец". В нея авторът разказва за създателя на Русенския киноклуб към читалище "Зора" Георги Киряков, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе. Изданието предлага спомени и истории за Георги Киряков от неговия син, колеги, ученици и поколения кинолюбители. В книгата са публикувани също и мисли, спомени, разкази за кинолюбителското движение и лекция на самия Георги Киряков за Шекспир в киното.

В предговора Хачик Лебикян си припомня: "Познавах този човек задочно от най-крехка детска възраст. Бил съм около десет годишен, когато баща ми носеше вкъщи 8 мм теснолентови филми за кинопрожекционната машина Zeiss ikon, която беше купил наскоро. Това бяха късометражни мултипликационни филмчета (мултфилми) за деца, имаше и циркови номера с акробати, клоуни, животни.  Макар и без звук, те бяха много интересни за нас. През лятото вечер изваждаха киноапарата на големия двор, в който живеехме, опъваха един чаршаф на стената и мало и голямо от квартала гледаше "мултфилми".

От разговорите, които водеха възрастните аз и по-малкият ми брат чувахме, че си разменят филми с Борис Соловей, инж. Куюмджиев, Любен Константинов. Но най-често споменаваха Киряка, както наричаха Георги Киряков, който им даваше най-интересните филмчета. Със самия него се запознах, когато вече беше създаден Киноклуба. Бях впечатлен от скромността, добротата, интелигентността, деликатността и чувството му за хумор".

Книгата "Последният възрожденец" ще представи Бояна Шандуркова - журналист.