Първа копка за изграждането на довеждащ водопровод към новите водоизточници на Брестовица беше направена официално от управителя на ВиК Пловдив инж. Антон Гълъбов и кметът на община "Родопи" Павел Михайлов. Проектът е финансиран от "Български ВиК холдинг" ЕАД, предава Plovdiv24.bg.

"С осигуреното финансиране от "Български ВиК холдинг" държавата изпълнява своята основна задача да осигури средства за изграждането на този водопровод. Ние поемаме отговорност и ангажимент това нещо да се случи в най-кратки срокове и да бъде изпълнено качествено и колкото може по-малко негативи за жителите на село Брестовица толкова по-добре" - отбеляза инж. Гълъбов.

Довеждащият водопровод ще свърже Помпена станция "Брестовица 2" и Помпена станция "Брестовица 3". Предстои изграждането и на бункерна помпена станция, което е изцяло ново водовземане за селото. Вече са направени сондажите, очаква се всеки момент издаването на строително разрешение, като "ВиК" Пловдив със собствени сили ще направи тези съоръжения.

В процес на изграждане е пречиствателната станция и предстои финализирането и пускането й в експлоатация. По този начин ще бъде осигурена чиста вода за Брестовица до времето, когато ще е напълно готово новото водоснабдяване. 

"С общи усилия - на "Български ВиК холдинг" и местната власт, смятам, че ще доведем до успешен край това мащабно начинание. Апелирам към жителите на селото да се въоръжат с търпение, защото ще има и трудни моменти както за тях, така за изпълнителите, за нас и за г-н Михайлов (б.а. - кметът на община "Родопи"), но трябва да ги преодолеем" - заяви управителят на водното дружество.

"Български ВиК холдинг" осигури 2,5 млн. лв. за първия етап на изграждане на довеждащия водопровод от новите водовземни съоръжения до водоемите и ПС "Брестовица 3". Има осигурени средства и за другата част от довеждащия водопровод - от водовземните съоръжения до ПС "Брестовица 2". По този начин ще се затвори цялото трасе на довеждащи водопроводи от водовземните съоръжения до водоемите на селото, т.е. така наречената "Висока зона". Особеност на населеното място е, че има сложно водоснабдяване, с три подема, което е рядко срещано в България. Затова и инвестицията е доста мащабна. 

"В лицето на "Български ВиК холдинг" имаме подкрепа за изграждането на тази мрежа и се надявам по същия начин и за разпределителната мрежа на Брестовица да бъдат осигурени средства" - допълни Гълъбов.

Високата зона на Брестовица, която е публична общинска собственост, е ангажимент на община Родопи да осигури финансиране за изграждането й.