Повишение в броя на заболелите от варицела отчитат здравните власти във Великотърновска област. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева на среща с областния управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков, поясняват за "Фокус“ от Областна администрация. Д-р Недева бе категорична, че епидемиологичната картина в региона е добра. Повечето случаи на варицела, според нея, не са притеснителни. По думите й ситуацията е нормална и това е очаквано, особено след трите години на изолация и спазване на социални ограничения, заради ковид пандемията. През миналата година в областта са регистрирани 306 пациенти с варицела, а до 20 декември тази година те са 549. От тях за месец ноември са 62, а за декември към днешна дата - 81. Най-висок е процента на заболеваемост сред децата от общините Велико Търново и Горна Оряховица – по 240, в Лясковец те са едва 30. Съответно за миналата година във Велико Търново от варицела са боледували 169 души, в Горна Оряховица 91, а в Лясковец – едва десет.

През 2021 година случаите на скарлатина в цялата област са били 6, а към момента са 12, отчете още д-р Евгения Недева. Тя уточни, че симптомите на този вид шарка са силни болки в гърлото, висока температура и обриви. Заболяването се лекува с антибиотици и пеницилин, но особеното е, че скарлатината се причинява от микроб и може да има безсимптомни носители.

"Няма повод за безпокойство. В момента има много тържества, Коледни прояви и много събирания на големи групи хора. При случай на варицела се карантинира съответната група в детската градина, като не се приемат нови деца. Все още грипът в областта е с много ниски стойности, но има много респираторни вируси, защото няма никакви мерки“, обясни директорът на РЗИ. Тя предупреди, че с празниците разпространението на респираторни инфекции ще се повиши, тъй като хората масово се събират, завръщат се и много наши сънародници от чужбина. По думите на д-р Недева има очаквания, че грипът този сезон ще се кара по-тежко, но все още не е късно желаещите да си поставят ваксина.

Що се отнася до задължителния имунизационен календар изостаналостта от последните години вече са наваксва. Една от ваксините за реимунизация, която до скоро е липсвала, вече е доставена и раздадена на общопрактикуващите лекари. На въпрос на областния управител за ваксинацията сред малцинствените групи, д-р Недева коментира, че РЗИ работи много добре с медиаторите от двете организации – Център "Амалипе“ и Националната мрежа на здравните медиатори. В областта ромските общности за интегрирани, а всички родители са информирани, че ако не ваксинират децата си по задължителния имунизационен календар подлежат на глоби.

Що се отнася до епидемията от Covid – 19, случаите в областта намалят, но намалява и броя на желаещите да се ваксинират.

В края на срещата директорът на РЗИ информира, че в областта се правят ежеседмични проверки за продажбата на райски газ. Към момента нарушения не са установени.