Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към община Пловдив  разглежда предварителния проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив. Заседанието се провежда след издаването на екологичната оценка от РИОСВ, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На заседанието беше представена финалната графика на предварителния проект. Арх. Костов от "Булплан" обобщи промените от предишната графика, приета на 1 октомври 2021 г. По отношение на жилищната територия са променени режимите и е увеличена възможността за допълнително застрояване.

Това ще стане реалност след отпадането на производствените зони, тъй като намерението на общинското ръководство е да не се допуска навлизане на територията на града на нови замърсяващи производствени мощности. В южните територии на града височината на сградите се намалява от над 25 метра на 15 метра.

Зелените площи в града са увеличени и надхвърлят 1060 хектара след уважаване на допълнителните предложения от районните администрации, професионалните сдружения и граждани. 

В Ботаническата градина се запазва съществуващата дървесна растителност. Там няма да могат да се поставят постройки, а само табели. Ще бъде оградена, за да има контрол върху достъпа. 

Около река Марица се осигурява екокоридор, което е поискано от обществеността. 

В комплекс "Марица север" са идентифиц
ирани общинските терени и за три имота се предлага да бъдат детски заведения. Комплексът е оразмерен за 7000 души население и има резерви за удовлетворяване на допълнителна нужда. 

В историческата зона на града сградите се намаляват от 12 на 10 метра, с кинт на застрояване 3. 

За терена на нереализирания "Музей на тракийската култура", известен като "дупката" до "Понеделник пазара", е удовлетворено искането на Министерство на културата за намаляване на кинта от 2 на 1.8, височина до 10 метра и 60% плътност. 

В така наречения "Тютюнев град" се запазва височината на сградите.

Plovdiv24.bg излъчи на живо заседанието на ЕСУТ на община Пловдив.