Деветото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 8-11 юни. Най-зрелищното ветроходно състезание в България отново ще доближи максимално спинакери и публика в морска надпревара, включваща гонка в канала на варненското езеро. Това съобщиха организаторите за Varna24.bg.

Деветото издание на единствената по рода си регата Varna Channel Cup ще се проведе във Варна между 8-11 юни и за радост на варненци и гости на града, отново ще направи срещата с морския спорт интимна и запомняща се. Събитието, което всяка година събира все повече участници и фенове на килото ветроходство ще предложи зрелищен спектакъл на ветрилата с емблематичната си канална гонка.

Това е единствената в България регата, включваща гонки канал-езеро – факт, който позволява яхтите да минат в непосредствена близост до брега и екипажите да бъдат на една ръка разстояние от публиката. Този тип регати са изключителна атракция и забавление за цялото семейство, позволявайки пряк контакт с екипажите и максимално близко наблюдение на яхтите, задвижвани от природните стихии. Зрителите ще могат да се любуват на състезанието от брега на Аспарухово, пешеходната зона на Варненското пристанище, както и от Морската градина.

Регатата не само се превръща с любима на българската публика, но никога не изневерява на феърплея и постоянно вдига спортно-техническото ниво. Голяма спортна интрига се очаква между конкурентите от Яхт Клуб ЛЗ Яхтинг 1991 с шкипер Лъчезар Братоев и Ветроходен клуб Понтос.

След като яхта Петра, многократен шампион на България в своя клас, пострада тежко по време на държавното първенство миналата година, тази година екипажът на шкипер Павел Дуков ще управлява нова яхта, а именно идентична с тази на ЛЗ Яхтинг 1991. Така феърплей съперничеството вече ще се провежда при доста по-изравнени условия, като това обещава да направи регатата още по-интересна за феновете на ветроходния спорт. Миналогодишният шампион - Яхта Шоколад с шкипер Франсоа Боп, също ще вземе участие и отново ще се бори за купата на варненския канал.

Пълната програма на регатата, специални гости и удобни места за наблюдение можете да видите в официалната страница на Varna Channel Cup.