Народно читалище "Христо Ботев“ в Новград вече изпрати покани до всички досегашни участници в събора "Обичаите по нашенски – среща с миналото на придунавския регион“.

През тази година фолклорната проява, която ще се проведе на 31 август, ще отбележи седмия си рожден ден. Тазгодишното издание ще премине под мотото "Автентичност и съвременност на обичаите“. Според организаторите целта на събора е опазване на нематериалното културно наследство, издирване и съхранение на забравени традиции, обреди и обичаи както и насърчаване на любителското народно творчество. През досегашните си издания "Обичаите по нашенски“ по недвусмислен начин популяризира образците и богатството на традиционната българска култура и фолклор.

По традиция съборът няма конкурсен характер и ще се проведе на стадиона в селото. На сцената се предвижда да излязат групи, представящи народни обичаи и традиции, танцови състави, клубове за народни танци и хора, певчески групи и индивидуални изпълнители. Само през миналата година са участвали 35 групи от цялата страна с повече от 400 изпълнители.

По време на събора са предвидени и редица съпътстващи инициативи. Ще се проведе конкурс за автентични български ястия "Бабините гозби“. Участници и гости ще имат възможност да пробват характерни ястия за даден регион , свързани с празник или обред. Всички ще могат да дегустират и баницата макарина, характерна за жителите по долното течение на Янтра. Ще бъде представена изложба от автентични носии от различни краища на България "Корени от миналото“. Участниците и гостите ще бъдат посрещнати с вкусни бабини мекици.

Покана за участие във фолклорния събор е изпратена и до съставите на българската общност в побратимената с община Ценово комуна Чеболакчия в Молдова.

Фолклорният събор се организира съвместно с кметството в Новград и с подкрепата и съдействието на община Ценово.