Уникални варненски сгради, вписани в регистъра на архитектурните паметници на културата, се рушат от години и една след друга изчезват от лицето на града! Това съобщиха "Граждани от квартала", видя "Фокус".

Фоторепортажът показва потресаващото състояние на редица стари къщи в центъра на Варна. Паднала мазилка, липсващ покрив, дограми. Времето и липсата на грижи са превърнали емблематичните за Стара Варна къщи в истински гробници.

От "Граждани на квартала" напомнят, че къщите са частна собственост, най-често на група от наследници, всеки от които иска да осребри своя дял от имота, но не поема и грам отговорност за състоянието му в разрез с разпоредбите на закона. 

Проблем в продажбата на подобен имот е, че законът не позволява разрушаването на сградата с цел ново строителство, нито промяна на фасадата, което ограничава възможностите за експлоатацията му, а цената на подобен имот, предвид централното му разположение и големина достига до стотици хиляди евра.

Днес светът отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата . През 1984 г. датата 18 април е определена от ЮНЕСКО, за да привлече общественото внимание към ценностите на културното наследство – да ги пазим и съхраняваме за бъдещите поколения.