Кметът на район "Централен" Георги Стаменов кани пловдивчани да посетят емблематична историческа сграда на БНБ на ул. "Райко Даскалов" №51 в Деня на отворените врати от 15.00 до 19.00 часа. Това е една от най-красивите постройки в Пловдив, проектирана от швейцарския архитект Якоб Хайнрих Майер. Обявена е за паметник на културата през 1985 година, а през 2013 година Община Пловдив придобива имота от БНБ, информира репортер на Агенция "Фокус".

- Г-н Стаменов, каква е целта на обявения от Вас Ден на отворените врати в сградата на БНБ на ул. "Райко Даскалов"?

- Основната цел е всеки гражданин на Пловдив, който има желание, да може да влезе и да огледа банковия салон. Това, според мен, е една от най-ценните части на сградата, защото той не е променян от изграждането досега.

Историята на сградата е много интересна. Строителството започва през 1905 година и приключва през 1909 година, а през 30-те години на миналия век е имало разширение на самата сграда. В целия си жизнен път е изпълнявала единствено и само функция на банка. Банковият салон е функционирал до 1989 година, а след това функциите на касово обслужване на клиентите постепенно намаляват и от години насам самата сграда е затворена за посетители. Банковият салон е изключително красив, с височина на тавана около 6-6.50 метра.

Идеята ни е да отворим тази сграда за всеки, който има интерес. Всеки от нас се наслаждава на фасадата, на архитектурата на самата сграда, но вътре има изключителен чар, който за съжаление много малка част от хората са го виждали, а и по-младите не им се е налагало в годините да посещават този банков салон и са нямали тази възможност. Това провокира днешното събитие да отворим врати и който има желание да заповяда. Сградата ще бъде достъпна от 15.00 до 19.00 часа. 

- Каква би могла да бъде бъдещата функция на тази сграда, която е строена конкретно за банка?

- Тук е въпрос на обществен и експертен дебат каква може да бъде функцията. Със сигурност ще се търси многофункционалност на използване на цялата сграда, както и възможността да е широко обърната към обществеността, да има по-голяма публичност. Към днешна дата по-скоро идеята е всеки да може да я разгледа, а тепърва кметът и Общинският съвет, на база информирано решение, да се намери най-доброто предназначение за тази сграда. Както знаете, вече от почти година сградата е на управление на Община Пловдив и тепърва трябва да се реши как да бъде реставрирана и каква функция да приеме.

- Знаем, че има проект за реставрация на тази сграда. Какво предвижда той?

- Има проект за фасадна реставрация на сградата, който е в Община Пловдив. Помолих да ми го дадат, за да може днес в Деня на отворените врати да го изложим, за да видят пловдивчани как трябва да изглежда фасадата на сградата. Проектът е съгласуван с Министерство на културата и може във времето напред да бъде реализиран.