43 предложения са постъпили в конкурса "Трезор за идеи" за бившата сграда на БНБ на центъра на Пловдив. Две от тях са красивото здание да се превърне в Музей на Пловдив или Археологически музей. Това съобщи заместник-кметът Пламен Панов в Общинския съвет по време на обсъждането на декларацията, с която Пловдив официално си поиска от София Панагюрското златно съкровище. Панов обяви, че през следващата седмица публично ще бъдат представени идеите на гражданите, предава Plovdiv24.bg.

Преди месец, когато бе обявен краят на конкурса за приемане на идеи, заместник-кметът съобщи, че е имало изключително голям интерес и са постъпили предложения от 16 държави на 3 континента: Аржентина, Бангладеш, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Италия, Китай, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Русия, Тайван, Турция, Унгария и Япония. В екипите участие са взели над 100 души. От получените предложения 19 са подадени от България и 23 от чужбина.

След като се избере каква да бъде бъдещата функция на сградата, ще трябва да се направи задание, което да се съгласува с НИНКН. 

"През последните години успяхме да разширим Етнографския музей и скоро ще има новини и за други музеи. Работим в посока фондовете да бъдат експонирани" - лаконично коментира Пламен Панов и обеща съвсем скоро да има съществено раздвижване по темата.