Кметът на "Северен" Стоян Алексиев предлага четири нови улици в района да бъдат именувани. Предложението е публикувано в сайта на община Пловдив за задължителното 30-дневно обществено обсъждане, след което ще бъде внесено за обсъждане в постоянните комисии на Общинския съвет, предава "Фокус". 

"Бързите темпове и активно развиващото се инвестиционно проектиране и  реализиране на строителство на сгради с жилищни и обществено-обслужващи функции, както и благоустрояването на територията в имоти с лица към улици без наименования, предвид постоянно постъпващи заявления за предоставяне на нови административни адреси, възниква необходимост от именуването и създаването на нови локационни единици" - пише в становището на районния кмет. 

Алексиев предлага улиците да се казват "Динко Дерменджиев", "Павел Лесев", "Маришки поляни" и "Западни ветрове". Трите отсечки ще водят от бул. "България" към жилищния комплекс "Марица гардънс", а четвъртата - вътре в него. 

"Предложих улицата между строителния хипермаркет "Алати" и английската гимназия към "Марица гардънс" да нови името на Динко Дерменджиев" - уточни за медията ни Стоян Алексиев.

Кариерата на футболната легенда Динко Дерменджиев-Чико започва в "Марица", след това се прехвърля в "Ботев", където играе 19 сезона. Има 447 мача в А група и е отбелязал 194 гола в тях. Три пъти е участвал в световни първенства - в Чили през 1962 г., в Англия през 1966 г. и в Мексико през 1970 г., където вкарва и гол. Той е обявен за спортист №1 на България през 1970 г., а на Пловдив - през 1966, 1967 и 1976 г.  Избран от привържениците на "Ботев" за футболист №1 на клуба за ХХ век. Чико почина на 1 май 2019 г.

След Освобождението през 1878 г. за 60 години България води пет войни. В тях загиват около 200 000 български воини и около 500 000 са ранени, осакатени или безследно изчезнали. Един от тях е редник Павел Киров Лесев, от град Пирдоп. Той участва в Първата Балканска война, заедно с мобилизираната действаща българска армия през втората половина на септември, наброяваща около 600 000 военнослужещи. Павел Лесев геройски е загинал на 10 октомври 1912г. и посмъртно получил Свидетелство за народна признателност от 1915-1918.