Осемнайсетгодишният Дейвид Огледалов ще се радва на здраве и късмет през годината след като извади кръста от морето в Свети Влас. Той е спортист и за пети път участва в традиционното спасяване на християнския символ, но го вади за втори път на Богоявление от морето. 

Младият мъж целуна разпятието, вдигна го гордо над главата си и каза, че си пожелава преди всичко здраве, сили и успехи. Победителят е от курортния град.

Заради топлото море близо петнайсет смелчаци се хвърлиха да спасяват реликвата. Сред тях бе и 32-годишната украинка Настя Сивак. Тя е в България от няколко месеца.  Научила за традицията преди седмица и решила да участва. Разказа, че нищо специално не е правила като подготовка, разбрала, че обичаят е свързан със здраве.

Богоявленският водосвет бе извършен от отец Димитър пред събралата се публика на централния плаж в Свети Влас. Ритуалът се проведе пред десетки местни жители, руснаци и украинци. Свещеникът поръси за здраве всички участници и присъстващите.

Кметът на Свети Влас Иван Николов, който наблюдава ритуала, пожела на всички именници здраве и благоденствие, честити на присъстващите празника Богоявление. Той даде парична награда на победителя и на всички участвали в спасяването на християнския символ.

Поверието гласи, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Най-възрастният, който скочи в морето бе 63-годишният Диян Денев и участва в битката за трети път.