Изложба от експериментална живопис, вдъхновението за която идва от земята, ще представи кюстендилският художник и ръководител на школата "Новите майстори“ Евгени Серафимов. В интервю за "Фокус“ творецът съобщи, че първата му самостоятелна изложба ще бъде открита на 29 април от 17.30 часа в художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

Евгени Серафимов е човекът, който преобразява Кюстендил и вдъхновява много деца да развиват своите таланти. Запомнящи се и с голям отзвук са реализираните от него проекти. Ликът на Майстора върху площада в Кюстендил, цветният саламандър по стъпалата за лесопарк "Хисарлъка“, виещите се гайтани по поречието на Банщица, леденият кръст за Богоявление, белият гълъб за мир, плаващите картини. Всичко това води към името на Евгени Серафимов.

Първата му самостоятелна изложба води зрителя в един забравен свят на симбиоза с природата, в противовес на съвременната експлоатация и разпиляване на ресурси. Името, което е избрал за изложбата си е "Угар" – архаична дума, непозната за съвременните деца и младежи, която представлява интересен начин да се изоре земята и да се остави да почива за една година, за да си върне естествения ритъм преди отново да бъде засята.

Това е изложба послание. Послание за взиране в земните структури, за завръщане в света където, създадените от пръст разбират ритъма на земята и го приемат за свой. "Угар“, "Синор“, "Межда“, "Харман“, "Чернозем“.  Това са само малки фрагменти, които изграждат приказен свят и разказ за дом, род, общност, памет, природа и космос, в който горе и долу, вътре и вън, микро и макро са амалгамата, почвата, от която израства вдъхновението за сътворяване.

"Това е една моя голяма мечта. За първи път събрах смелост, може би и опит, за да покажа една самостоятелна експозиция“, сподели Евгени Серафимов.  За проекта си той е подкрепен от Национален фонд "Култура“. Кюстендилският художник е подготвил и едно интересно откриване на изложбата. "Аз лично много се вълнувам. Каня всички кюстендилци, всички гости на града, да дойдат и да се видим, да си  поговорим. Да си поговорим за  земята, за корените, за езика, за това как ние променяме земята, но и за това – как земята и променя нас“, сподели Евгени Серафимов.

Венцеслав ИЛЧЕВ