При голям интерес премина дискусията по въпросите на законодателството на предучилищното и училищното образование, която бе организирана от Синдиката на българските учители, Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", със съдействието на Община Варна, с участието на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в периода 2017-2021 г.  и кмета на Варна Иван Портних. В нея се включиха учители и директори на училища и детски градини, педагогически съветници.

Участниците в срещата се обединиха около идеята за необходимостта от промяна на закона за предучилищното и училищно образование. Красимир Вълчев заяви, че от приемането му са минали 6 години, което е достатъчно дълъг период, за да се видят проблемите. Той допълни, че е най-важното какво ще учат децата, които ще са на пазара на труда през 2060-2070 година. Според него учебните програми трябва да бъдат с по-малко понятия и фактология. Намаляване на административната тежест на учителите също е задача, по която трябва да се работи.

"Необходими са две-три програми за детските градини, такива за оправяне на училищните дворове и изграждане на поне 2 спортни площадки в тях, за нови и модерно обзаведени кабинети, за осигуряване на достъпна архитектурна среда в образованието, но всичко това изисква средства", смята бившият образователен министър.

Преди промени в законодателството трябва да има цялостно обследване в него, посочи председателят на синдикат "Образование“ Галина Димитрова.  Веселин Рашев от Синдиката на българските учители, благодари за доброто сътрудничество с Община Варна в лицето на кмета Иван Портних и на директора на дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова. "Колективните трудови договори в сферата на образованието, които подписваме във Варна, са пример за останалите градове. Вярвам, че подкрепата за учителите, която получаваме от местната власт, ще продължи", заяви Веселин Рашев.