Със съвместна инициатива на ОУ Олимпи Панов“ и РИОСВ-Русе бе отбелязан Международният ден на биологичното разнообразие 22 май. В занятието се включиха ученици от I а и  I б на училището, като на фокус бе поставен тайственият полуводен живот на евроазиатския бобър, съобщиха от екоинспекцията.

Бобърът безспорно въздейства върху всяка река, която обитава, тъй като природата му е дала ролята на естествен хидроинженер. Този най-голям гризач по нашите географски ширини прави по неповторим начин бентове и разливи, които са необходими за съществуването на цялото речно биоразнообразие. Там, където има бобри, задължително в съседство се намират много други животни, които се възползват от гостоприемството му. За  тези и други безпорно полезни за природата "навици“ успяха да се убедят децата. В края на занятието те получиха маски на семейство бобри, които да изработят самостоятелно.

Международният ден на биологичното разнообразие се отбелязва ежегодно на 22 май от 1992 г. Тогава ООН приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие (CBD). България ратифицира междурнародния доскумент през февруари 1996 г. "Бъдете част от плана“ е темата на Международния ден на биологичното разнообразие (IDB) през 2024 г. Тя е призив за действие към всички заинтересовани страни за спиране и обръщане на загубата на биологично разнообразие чрез подкрепа за прилагането на Глобалната рамка за биологично разнообразие Кунминг-Монреал, наричан още План за биологичното разнообразие.