Деца от малцинствата бяха обучени да боравят с фотоапарат и снимачен дрон. Курсът се проведе тези дни в село Синдел, община Аврен, Варненска област. Той бе ръководен от професионален фотограф. Той показа възможностите на апаратурата на възпитаниците на Основно училище "Св. Св Кирил и Методий". Там той ръководи ателие "Фотография" към европроект на Сдружение "Наш свят". Курсът обхвана ученици от 8-ми до 12-ти клас.

Те са част от общо 200 млади хор, които ще изучават тънкостите на театралното майсторство, ораторското изкуство, поезията, музиката, сценичните танци, дизайна, сценографията, фотографията и приложните изкуства. Това ще става в творчески ателиета, организирани от Сдружение "Наш свят“, бенефициент на проект "Културният свят достига до всички" на Програма, финансирана от от европейското икономическо пространство и Министерство на културата на България. Партньори са училищата в село Синдел и град Игнатиево, където преобладават ученици от ромското малцинство.

Проектът представя интердисциплинарен подход за информиране широката общественост за културата и изкуството на етническите малцинства с фокус роми от Североизточна България.

Създадените по време на ателиетата творчески продукти, ще бъдат представени  на пътуващ фестивал "Моят свят е и твой". В пърформативен спектакъл "Аз съм – аз мога“, създаден от професионални артисти и целевата група, ще се пресъздаде по нов, оригинален начин български национални обичаи.

Проектът предвижда и оборудване на училищни радиа в двата образователни центъра, партньори от целевите места за интервенция – СУ "Св. Св. Кирил и Методий" село Синдел и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Игнатиево, в които младите хора ще бъдат обучавани в медийна грамотност, като сами информират за своята идентичност и културни ценности.

Проектът цели социално културно етническо сближаване между мнозинството и етническото малцинство, чрез колаборацията на професионални артисти с ромски младежи чрез средствата на изкуствата. Младите хора ще имат достъп до професионално изкуство и култура и възможност за разкрият своите заложби и нагласи за творчество.