Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство във връзка със стрелбата по автобус от градския транспорт – престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс, информира кореспондент на "Фокус".

На 23 февруари 2023 г., в Пловдив, около 14,30 ч., е бил подаден сигнал от шофьор от градския транспорт, че докато е бил на спирка в квартал "Христо Смирненски“, срещу ул. "Юндола“, са били произведени изстрели. Един от тях е счупил предното обзорно стъкло на превозното средство.  Сформирана е дежурно-оперативна група, която е посетила местопроизшествието. При извършения оглед са били иззети и веществени доказателства – сачми.

При проведените оперативно-издиравателни мероприятия са установени извършителите на деянието –  две непълнолетни момчета, на 14 г. и 15 г., ученици. Едното от тях, в присъствието на баща си, закупило наскоро пневматичен пистолет от оръжеен магазин в гр. Пловдив.  Детето се похвалило на приятеля си, който също отишъл и закупил сам същия пневматичен пистолет.

Двамата непълнолетни се качили в апартамента на едното дете, откъдето от тераса на шестия етаж, стреляли по преминаващи хора и автомобили в продължение на около един час. Освен увреденото стъкло на автобуса, има пострадали и две лица – непълнолетно момче на 14 г., което се е намирало на улицата, и в чиято ръка попаднали два от изстрелите, както  и полицейска служителка, която не е била на работа и не е била с униформа. При нея сачмите са преминали  непосредствено до главата.    

Двете непълнолетни момчета са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР.  По отношение на тях наблюдаващият прокурор е постановил мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - настаняване в Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни към ОД на МВР за определен срок.  Там пребивават лица с противообществени прояви.

Подробности по случая бяха изнесени днес на брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и ОД на МВР – Пловдив, в който участваха Петър Петров, районен прокурор, и ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР – Пловдив.