Днес се проведе официална церемония по повод приключване на строителните дейности в Националната търговска гимназия и откриването на обект "Модернизация на образователната инфраструктура“, предаде репортер на "Фокус".

На тържествената церемония присъстваха директорът на гимназията Веселка Цекова, кметът на район "Централен" Георги Стаменов, началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова, директорът на дирекция "Професионално образование и обучение" Ваня Тивидошева, както и двама от заместник - кметовете на Община Пловдив. 

В приветственото си слово ученици разказаха част от историята на гимназията си.

"През 1926 година по инициатива на Стефан Обрейков, който е основател и представител на  търговско-индустриалната камара, започва строителството на настоящата сграда на Търговската гимназия, която е осветена на 28 февруари 1928 година".

Те се спряха на факта, че сградата е паметник на културата от местно значение и обновлението й има за цел да е съхрани като културна забележителност. 

Директорът Веселка Цекова приветства учениците с добре дошли в обновената сграда и обясни, че в края на декември ще имат обновена и модернизирана актова зала "Стефан Обрейков".

Директорът на дирекция "Професионално образование и обучение" Ваня Тивидошева сподели на учениците, че средата около тях ще ги мотивира да учат все повече и ще имат по-големи успехи в бъдеще.

Поздрави ги за изключително ерудирания ученически съвет на гимназията и разкри, че винаги заемат първи места в състезанията по професии в чужбина.

"Вие сте емблема на образованието. Гордеем се с вас".

Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов разкри, че последната една година e била трудна, но все пак учениците се връщат в сградата.

"Тази сграда не е само архитектура, тя е част от духа на Пловдив и България. Преди 120 години пловдивчани се събират и инвестират в образование. Още тогава те са си дали сметка, че инвестицията в образованието е най-важната." 

Той поздрави младежите за избора на гимназия и им каза, че и след като завършат, вратите навсякъде ще бъдат отворени за тях.

Заместник-кметът на Централен Фиданка Кацарева поздрави екипа за неуморната работа и за успеха им да се върнат бързо в ремонтираната сграда.

Наследничката на рода Обрейкови, Лалка Обрейкова пожела на учениците да съхранят това, което прадядо й с много усилия е постигнал, за да се радваме на този резултат днес.

Тържествено Тивидошева, Киркова и Цекова прерязаха лентата на обновената гимназия.