Употребата на алкохол и наркотици се превръща в пандемия сред младите хора у нас. В това са категорични експертите в образованието, комисиите за борба с противообществените прояви и служителите на МВР. Тревожно зачестиха случаите в Благоевградска област на ученици, влизащи в клас надрусани и на непълнолетни, пласиращи дрога. Регионалното управление по образование изпрати спешно писмо до училищните директори и до местните власти за засилване на контрола. Проблемът с употребата на алкохол, дрога и модерния напоследък райски газ сред учениците е отражение на това, което се случва в обществото ни. Колкото и да е сериозна ситуацията, тя не е толкова в училището, колкото в средата извън него, категоричен е Методи Попов от Регионалното управление на образованието. И допълва, че мерките от тяхна страна не са спирали, а писмото е просто превенция преди лятната ваканция. 

"Младите са най-податливи, те са най-крехки, те все още нямат изградените навици за защита срещу такива пороци, затова уязвимостта там е най-голяма. Периодично събираме, обобщаваме информация. Там, където имаме усещане, че е недостатъчна превантивността, насочваме вниманието на колегите в училище. Стремим се да сме актуални със ситуацията и времето. Но това няма да бъде достатъчно, ако тук нямаме подкрепата на обществото в лицето на родителите най-вече, да си помагаме в борбата с този проблем, разбирането и подкрепата на органите на МВР, местната изпълнителна власт има добри примери в тази посока", коментира пред БНР Попов.

Тези добри примери откриваме в Гоце Делчев. Там местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетние въвела директно тестване за употреба на наркотици в училищата. Как - обяснява секретарят Ани Вълева: 

"В нашата община от няколко години практикуваме инициатива, свързана с предоставяне на тестове за проверка на урината. Тези тестовете ги закупува общинската комисия и ги предоставя на училищата по тяхна заявка. Съответно в училище при наличие на проблем, при констатиране на странно поведение учителите заедно с медицинската сестра и родителите, които също дават съгласие да се извърши това, правят такъв тест, с който в рамките на 5-10 мин. може да се разбере истината. Тестовете могат да засекат около 2 седмици назад. В момента тестовете, които основно разпространяваме, са за марихуаната, и един друг комбиниран тест, който засича 6 вида наркотични вещества - хероин, марихуана, амфетамини, метадон, кокаин и метаамфетамин". 

Всеки ден в сводките на полицията присъстват случаи на предимно млади хора, шофиращи след употреба на наркотици и това е едната червена лампа, признава областният директор на МВР –Благоевград Георги Кандев. Не отрича и задълбочаващият се проблем при учениците: 

"Употребата на наркотици е съвременният бич на нашето общество. Ние полагаме всички усилия за намаляването и изкореняването на това явление от нашето общество. Нашата практика показва, че обикновено употребяващите в следствие на употребата стават и разпространяващи".

Според експертите в образователната и превантивна дейност обаче най-тревожният факт е, че обществото приема употребата на наркотици като неизбежна нормалност. Това признават Методи Попов от РУО и Ани Вълева от Гоце Делчев.  

"За мен е изключително притеснително това, че ние някак вкарваме нашите деца в една ситуация на комфорт - да им е лесно, да им е приятно, да им е забавно. Научихме нашите деца да не полагат усилия. Животът обаче ги сблъсква с много трудности. Те нямат изградени умения да се справят с трудностите", отбеляза Попов. 

Според Вълева има прекалена толерантност по темата.