Ученици от Варненска търговска гимназия "Георги С. Раковски“ и студенти от Икономически университет – Варна бяха на посещение в Административен съд – Варна, съобщиха от съда. Над 60 младежи и девойки се запознаха отблизо с работата на институцията.

Първата група бе от студенти I курс, които изучават "Основи на правото“ и имат модул "Трудово право“ и студенти – магистри, водени от гл. ас. Виолета Владова - Иванова от ИУ – Варна. Те присъстваха на съдебно заседание със съдия – докладчик Таня Димитрова. Преди заседанието съдия Димитрова запозна младите хора с видовете съдилища в страната, какви дела разглеждат; кои съдилища разглеждат дела като първа инстанция и кои като касационна, като се спря по-подробно на видовете административни дела и даде примери от своята практика с данъчни дела. Съдията запозна студентите със спора по първото административно дело, по което млада дама е с искане за обезщетение към ТП на НОИ, във връзка с бременност и раждане.

Второто дело е образувано по жалба на Г.Ж. срещу решение на ОД на МВР, с което му е отнето разрешението за носене и употреба на ловна пушка. След приключване на съдебните заседания, съдия – докладчикът обсъди делата със студентите и отговори на техните въпроси.

Втората група, която посети съда, бе от 11-десетокласници от ВТГ, специалност "Митническа и данъчна администрация“ и "Икономика и мениджмънт“, с преподавател по право Зорница Любчева. Председателят на Административен съд – Варна – г-жа Елена Янакиева приветства младите хора и ги запозна с историята на административните съдилища и видовете дела, които те разглеждат. Поради актуалността на темата за единадесетокласниците, съдия Янакиева постави акцент на делата, свързани с нарушения по Закона за движение по пътищата, които се правят при шофиране, след употреба на алкохол и наркотици.

В срещата с участваха хора с различни юридически професии, които са свързани с едно съдебно дело. Модератор на събитието бе съдия д-р Марияна Ширванян, която представи на учениците с присъстващите юристи. Гл. юрисконсулт на ОД на МВР Георги Георгиев, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър“, асистент по адм. право и процес, разясни на учениците видовете юридически професии и тяхната реализация, както и това що е наказателно постановление, принудителна административна мярка (ПАМ) и административно производство. Каква е ролята на адвоката в един съдебен процес, разясни на учениците адвокат Бончев от Варненска адвокатска колегия, като се спря по-подробно и на обжалването на наказателно постановление. Съдия Виолета Кожухарова, която е командирована в момента в Административен съд – Варна, е съдия от Районен съд – Варна и тя запозна младите хора с работата на районния съдия и видовете дела, които се разглеждат в районните съдилища. Съдия Ивелин Борисов, който е работил 7 години като прокурор, преди да бъде повишен в съдия в Административен съд – Варна, разясни структурата на Прокуратурата в България, ролята на прокурора в един съдебен процес и мястото на прокуратурата в административното правораздаване. За ролята на вещото лице в съдебния процес и експертизите, които правят в качеството си на експерти, говори пред учениците Диана Петрова, която е вещо лице по съдебно – икономически експертизи. Съдебният администратор на съда – г-жа Деница Станкова запозна младите хора със структурата на администрацията на съда и с ролята на отделните служби за организацията и провеждането на едно съдебно производство. "За да имаме бързо и качествено правораздаване, важна роля заемат служителите от съда, които са част от съдебния състав – съдебен секретар и съдебен деловодител, както и съдебните помощници“ – отбеляза г-жа Станкова.

Срещата премина при голям интерес и активност от страна на младите хора. Те се интересуваха от това как и кой може да стане вещо лице, до това какви са изискванията, за да започнеш работа като служител в съда