Делото срещу 56-годишният Кольо Колев, обвинен за убийството на приятеля си по чашка Тони Тоневски, ще се гледа по общия ред и ще започне по същество на 10 май. Срещу Колев е повдигнато обвинение за това, че на 08.07.2023 г. в Пловдив, пред аведение в квартал "Южен“ умишлено е умъртвил Тони Тоневски (60 г.), като смъртта е настъпила на 14.07.2023 г., предава  "Фокус".



На разпоредителното заседание днес адвокатът на подсъдимия поиска делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата заради  процесуални нарушения при изготвянето на обвинителния акт и по-конкретно - описанието на деятелността на обвиняемия, която предизвиква неяснота за кое престъпление трябва да поеме отговорност.

На една страница е записано, че като нанася удари с ръце и крака по главата, е съзнавал, че ще настъпи смърт, т.е. имало е пряк умисъл. На друга страница се описва, че е искал да нанесе само побой, в резултат на което пострадалото лице е починало. 

"Считам, че са нарушени правата ми. Не разбирам в какво съм обвинен" - заяви подсъдимият.

Съдът обаче не намери, че има неяснота в обвинителната теза. Прие, че Колев е имал "мисъл за причиняване на телесна повреда е прераснала в желание за причиняване на смърт", т.е. е знаел какво прави. Обвиняемият остава в ареста към пловдивския затвор, където пребивава вече 9 месеца. Определението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд.

В крайна сметка съдебният състав насрочи първото редовно заседание за две дати - 10 май и 5 юни. На първата ще се разпитат 11 свидетели, а на втората останалите 6 свидетели и 4 вещи лица и ще се приемат изготвените двойни експертизи.