Днес от 10.30 ч., УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ще се състои откриването на новия център за подкрепа на бежанци от Украйна "Синя точка“ ("Blue Dot“) във Варна, съобщиха от УНИЦЕФ. Центровете са безопасни пространства за закрила и основни услуги за семейства, бягащи от войната в Украйна. В тях експерти и социални работници предоставят информация, психологическа подкрепа и правни съвети.

На откриването във Варна ще присъства представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, националният посланик на УНИЦЕФ – актрисата Елена Петрова, и представителят на ВКБООН в България Нарасимха Рао Нилагири Лакшми. Очаква се да присъстват също областният управител на Варна Благомир Коцев и представители на Областната администрация.

С подкрепата на партньори УНИЦЕФ и ВКБООН разкриха 30 "Сини точки“ (“Blue Dots") в 6 страни, които приемат бежанци от Украйна и предоставят подкрепа и услуги. В България вече работят 5 такива центъра – два в София и по един в Бургас, Русе и Добрич (с посещения на експертите и на ГКПП Дуранкулак). Варна е сред регионите в страната с най-много настанени бежанци от Украйна и там ще заработи шестият център за подкрепа.

В България УНИЦЕФ и ВКБООН работят в партньорство с Българския Червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК), Съвета на жените бежанки в България (СЖББ) и представители на общността на бежанците. Психолози, социални работници и юристи работят на терен и предоставят на бежанците от Украйна психологическа подкрепа; информация, съвети и съдействие за достъп до услуги (медицинска грижа, образование, социални помощи, настаняване и др.), правна помощ и консултации. Експертите от центровете за подкрепа на бежанци също така съдействат за идентифицирането на непридружени деца и ги насочват към системата за закрила и услуги за деца в риск.